Kristálynövesztés koponyán – Extrém design

Kristályok és koponyák –

Lehet néhányotoknál kivágja ez most a biztosítékot, de a kristálynövesztés különböző állati koponyákon nem egy újkeletű dolog. A gyengébb idegzetűek lapozzanak csak tovább nyugodtan (nézzetek valami nyugis hobbit), de akit érdekel, hogy hogyan lehet létrehozni különöző színű kristályokat állati koponyán olvasson tovább!

Tehát a kristályok koponyán történő növesztése egy egyedi művészeti és kifejezési forma, egyfajta vizuális művészet. A folyamat lényege , hogy állati koponyákon boraxot kristályosítunk, hogy lenyűgöző csillógó, színes struktúrákat hozzunk létre.

Ez a technika nem csak vizuálisan lenyűgöző, de új értelmet adhat egy régi a falon porosodó koponyának.

Boraxos koponyák

Oké de mi a borax?

A borax, más néven nátrium-borát, egy természetben előforduló ásványi só, amelyet különöző ipari és háztartási szerként használnak.
A boraxot széles körben alkalmazzák tisztítószerként, fertőtlenítőszerként, vízlágyítóként, valamint rovarirtó és gombaölő szerként is.

Ezen kívül a borax jól ismert a kézműves projektekben és oktatási kísérletekben, például a ugye a kristályosodási projektekben.
Ez az anyag kiválóan alkalmas a kristályok növesztésére, mert könnyen oldódik meleg vízben, és hűlés hatására szép, tiszta kristályokat képez.

Biztonság szempontjából fontos megjegyezni, hogy bár a borax sokoldalúan használható és általában biztonságos, ellenben  irritálhatja a bőrt és a légutakat, ezért megfelelő óvintézkedések betartása javasolt vele való munka során. A boraxszal végzett munka közben ajánlott védőkesztyűt és szemüveget  viselni, valamint gondoskodni a megfelelő szellőzésről.

Hogyan készül a koponyán kristály?

Ha szeretnéd saját kezűleg elkészíteni a borax kristályokkal díszített koponyát, fontos, hogy rendelkezz egy tiszta, állati koponyával, és bőséges mennyiségű boraxszal.

Első sorban szükséged lesz boraxra , majd egy nagyobb lábosra, vagy üvegre, néhány rögzitő eszközre amivel később rögzíted a megfelelő pózban a koponyát.

Először a koponyát alaposan meg kell tisztítani és előkészíteni, de vásárolhatsz kész tisztított koponyákat is. Ha ezzel megvagy, akkor egy oldatot kell készítened melegvízzel és a boraxxal. Az oldatba tehetsz különböző színű ételfestéket is, így a kristályaid színesek lesznek.

Ha megvagy akkor a csontot helyezd a borax-oldatba. Belemerítheted az egészet, vagy csak egy részét is, de mindenképpen rögzítsd az edényhez megfelelően a koponyát!
Ezután hagyd, hogy a kristályosodás szobahőmérsékleten történjen. Ahogy az oldat lassan kikristályosodik, a borax kristályok megtapadnak a koponya felületén, egyedülálló és lenyűgöző mintázatokat hozva létre.

A kristályok növekedési sebessége változó lehet, attól függően, hogy milyen hőmérsékleten és milyen borax koncentráció mellett végezzük a folyamatot. Ez eltarthat több napig is.

Mire kell figyelni a kristályok létrehozásánál?

Lépések:

  • Koponya előkészítése: Győződj meg róla, hogy a koponya teljesen tiszta és zsírtalanított, mielőtt a borax-oldatba helyezed, mivel a szennyeződések és zsírok megakadályozhatják a kristályok megfelelő kialakulását
  • Megfelelő arányú oldat : Az oldatot úgy kalkuláld , hogy körülbelül 250ml vízhez kell adni 3 evőkanál boraxot
  • Helyes hőmérséklet: Az oldatot 90 fokig melegíteni kell és teljesen fel kell oldani a boraxot!
  • Környezeti feltételek: A kristályosodás optimális hőmérsékleten és relatív páratartalom mellett történik. Szoba hőmérsékleten, közvetlen napfénytől védett helyen végezd a kísérletet
  • Biztonság: A borax irritálhatja a bőrt és a légutakat, ezért használj védőkesztyűt és szükség esetén védőmaszkot, különösen hosszantartó expozíció esetén. Ha lehet jól szellőző helyen végezd a folyamatokat.Holló koponya kristályokkal

Honnan lehet állati koponyát szerezni?

  • Biológiai ellátó cégek: Ezek specializálódtak oktatási és tudományos célra előkészített állati maradványokra
  • Online piacterek: Pl. eBay , jófogás, vatera , FaceBook marketplace. Rengeteg szarvas, és egyéb különleges koponya kapható jó áron
  • Természettudományi boltok: Néhány bolt kínál preparált állati koponyákat dekorációs vagy oktatási célra

 

Költségek

A legnagyobb kiadások közé tartozik maga a koponya, ami 5-10 ezer forinttól már beszerezhető.
A borax ára viszonylag alacsony; egy nagyobb csomag körülbelül 2-4 ezer forintba kerül, ami elegendő több tárgy létrehozásához is. Ha szeretnél más díszítőelemket is hozzá, például ledcsík, vagy más, akkor ezekkel is számolnod kell.

Összefoglalás

A borax kristályok növesztése egy kreatív és látványos folyamat, és viszonylag egyszerűen kivitelezhető hobbi, amivel valami különlegeset hozhatsz létre.
Ha tetszett és te is megcsináltad dobj egy kommentet, vagy küldd el nekem az eredményt,ha szeretnéd hogy kitehessem az oldalra.

 

“Kristálynövesztés koponyán – Extrém design” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Szólj hozzá!