Ásványok csiszolása és polírozása – Legyen minden kő fényes!

Ásványok csiszolása –

Az ásványok csiszolása és polírozása egy olyan hobbi, amely lehetővé teszi a természetes formájú nyers kőzetek és ásványok fényének, színének és textúrájának kiemelését.
Ez a folyamat nemcsak hogy kihozza az ásványok rejtett szépségét, de a végtermékek lehetnek ékszerek, díszítőelemek és egyéb kézműves alkotások alapanyagai is.
Korábban már szót ejtettünk a természetes ásványok begyűjtéséről is.

A cikkben a rock tumbling technikáról (nem tudok rá jobb magyar megfelelőt) egy olyan folyamat, amely során kőzeteket és ásványokat helyezünk egy forgó tartályba.
A tartályba csiszolóanyagokat, például homok vagy egyéb speciális szemcséket, töltőanyagot plusz vizet adunk.
Amikor a szerkezet forog, a benne lévő csiszolóanyagok részecskéi dörzsölik a köveket, amelyek ezáltal fokozatosan simává, fényessé és kerekké válnak.

Ásvány és kő csiszoló forgódobos gép - Rock tumbling

Miért jó hobbi az ásványok csiszolása?

Bár nem annyira kreatív hobbi mint például az üvegékszerek készítése , de mégis a folyamat zseniális hiszen láthatod hogy, a nyers, durva kőzetekből sima, fényes ásványok válnak, megmutatva a valódi szépségüket.
Szóval miért jó?

  • Önkifejezés: Lehetőséget ad arra, hogy saját kezűleg alakíts ki és csiszolj meg egyedi ásványokat, esetleg olyanokat amiket saját magad gyűjtöttél
  • Természettel való kapcsolat: Mélyebb kapcsolatot alakíthatsz ki a természettel, miközben megismered az ásványok sokszínűségét
  • Dekoratív alkotások: Az elkészült ásványokat díszítésre vagy akár alterntív gyógyászati célokra is felhasználhatod
  • Bevétel szerzés : a csiszolt köveket vagy az ebből készült alktásokat akár el is adhatod

Alapvető eszközök és anyagok az ásványok megmunkálásához

  • Rock tumbling gép: Az ásványok formázásához és simításához szükséges eszköz
  • Polírozógép: Az említett technikához nem feltétlenül szükséges polírozó gép , de sokan használnak egy plusz polírozót is.
    Ez egy különféle felületek polírozására alkalmas gép, amely fényes, sima felületet eredményez
  • Csiszoló és polírozóanyagok: Különböző szemcseméretű csiszolókő és polírozó paszták

Az eszközök költségei

  1. Rock tumbling gép: Az ásványok csiszolására szánt csiszológépek ára változó, attól függően, hogy milyen típust és méretet választasz.
    Kisebb, kezdő csiszológépek ára körülbelül 35 000 forinttól kezdődik, míg a nagyobb, ipari minőségű gépek ára akár 200 000 forint vagy több is lehet.
  2. Csiszoló és polírozóanyagok: Ezeknek az anyagoknak az ára viszonylag alacsony, néhány ezer forinttól kezdődikCsiszolt és polirozott kövek

Ásványok beszerzése

Ha a helyi törvények megengedik, gyűjthetsz ásványokat természetes lelőhelyekről, mint például folyópartokról vagy hegyvidéki területekről is.
Szaküzletekben és online ásványkereskedőknél is széles választékban találhatsz különféle nyers ásványokat amiket megmunkálhatsz.
Illetve az ásványkiállítások és vásárok kiváló alkalmak arra, hogy különleges és ritka ásványokat szerezz be, amelyeket máshol talán nem is találnál.

Milyen ásványokat és köveket érdemes csiszolni?

  1. Kalcedonok : achát, vérkő, karneol, krizopráz, jáspis, kovakő, tűzkő és megkövesedett (kovásodott) fa
  2. Kvarcok : ametiszt, aventurin, citrin, tejes kvarc, hegyikristály, rózsakvarc, füstös kvarc, tigrisszem
  3. Kőzetek : andezit, bazalt, diorit, gabbro, gránit, mookait, novakulit, kvarcit, unakit

Az ásványok csiszolásának és polírozásának folyamata

Leegyszerűsítve a folyamat a következő lépésekből áll:

  1. Ásvány kiválasztása: Válassz ki egy ásványt, amely megfelelő méretű és minőségű a csiszoláshoz
  2. Tisztítás : Távolítsd el a durva szennyeződéseket
  3. Durva csiszolás: Az első lépés, amely során nagyobb szemcséjű csiszoló anyag kerül a tumblng gép dobjába
  4. Finom csiszolás: Egy finomabb szemcseméretű csiszolóanyaggal tovább simítod az ásvány felületét
  5. Polírozás: A csiszolást követően speciális polírozóanyagokkal fényezed ki az ásványt, hogy még simábbá tedd a felületét

Csiszolási folyamat ideje

A csiszolási folyamat hossza nagyban függ az ásvány méretétől, típusától és a kívánt végleges felülettől. Egy kis ásvány durva csiszolása néhány órát vehet igénybe, míg a finom csiszolás és polírozás további órákig vagy akár napokig is eltarthat.

 

Tippek a sikeres ásvány csiszoláshoz

  • Ne használj szemetet : Ha gyenge minőségű nyers követ használsz kiindulópontként, akkor a végeredmény is rossz minőségű csiszolt kő lesz.Ezért dobdd el a porózus, törött, rosszul formált vagy olyan kőzeteket, amelyekből valószínűleg nem lesz vonzó darab. Sok időt és értékes eszközöket fogsz felhasználni egy adag kőzet csiszolására így a minőségi nyers kő használatával időt spórolsz! Tehát jobb ár-érték arányt érhetsz el a befektetted időddel és pénzeddel, és sokkal jobb minőségű kődarabokat állíthatsz elő.
  • Szemcseméretek : A tumbling gép minden egyes lépésénél más-más méretű csiszolószemcsét kell használni.
    Ha durva szemcséket használsz a közepes méretű lépésnél, azok felkarcolhatják a köveket, és előfordulhat, hogy a közepes szemcsés lépést ismételni kell.Ez a típusú szennyeződés könnyen elkerülhető: egyszerűen alaposan tisztítsd meg a köveket, a gép hordóját és a szerszámokat, amikor egyik csiszoló szemcseméretből a másikra váltasz.A szennyeződés másik formája akkor fordul elő, amikor törékeny vagy szemcsés szerkezetű köveket használsz. Ezek a kövek eltörhetnek vagy szemcséket szórhatnak szét a gépben. Sajnos ezek a szemcsék és a törött darabok felkarcolhatják a hordóban lévő összes követ.Ezt a típusú szennyeződést is könnyű elkerülni. Egyszerűen vizsgáld meg a köveket a polírozás előtt, és hagyd a gyanús köveket, ne használd együtt a minőségi nyers kőzetekkel.
  • Hagyj időt : Ne siess. Szánj elég időt arra, hogy minőségi munkát végezz. Ha egy adag kő áthaladt a durva szemcseméretű lépésen, és még mindig vannak rajtuk durva élek vagy nem kerekítettek le szépen, ne habozz, és vidd át őket még egyszer ugyanazon a durva szemcseméretű lépésen.
    A szennyeződések elkerülése végett szánj időt arra is, hogy a lépések között alaposan kitakarítsd a munkaterületet, a tumbler hordóját, a köveket és a szerszámokat.

Hasznos oldalak

  • Amennyiben nem ismered fel a saját magad által begyűjtött kőzeteket, érdemes egy határozót venni, illetve vannak csoportok is mint például az Ásványhatározó kezdőknek facebook csoport, ahol a nagy öregek szívesen segítenek.

 

 

@moonriserocks The glow up at the end makes it all worth it ✨ #rocktumbler #rocktumbling #hobby #moonriserocks #rocktok #crystals #crystaltok #rocktumblingforbeginners #rocktumblingreveal ♬ Cooking, bossa nova, adults, light(950693) – Kids Sound

Ha szeretnéd te is kipróbálni, tudsz amazonról ásványcsiszoló gépet rendelni. (50 EUR feletti vásárlás esetén ingyen kiszállítják magyarországra is :))

ásvány csiszoló gépek

 

Összeségében

Az ásványok csiszolása egy látványos hobbi,kevés befektetéssel. Lehetőséget ad arra, hogy nyers kövekből készíts valami egyedit és megismételhetetlent, esetleg egy kis pénzt is csinálj belőle.

“Ásványok csiszolása és polírozása – Legyen minden kő fényes!” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. A national geographicnak vannak ilyen szettjei, nekem ilyen van, használtan vettem 10.000 forintért, és a mai napig működik! Havonta egyszer kétszer használom, ha sikerül az unokával valamilyen ásványt begyűjteni, nagyonjó elfoglaltság! Szuper az oldal! Vali

    Válasz

Szólj hozzá!