Hobbibeton – Kreatív projektek betonból

Hobbibeton  –

A hobbibeton, más néven kreatív beton, egyre népszerűbb alapanyag a DIY projektek és kézműves alkotások körében.
Egyrészt mivel könnyű beszerezni, másrészt ez a sokoldalú anyag lehetővé teszi, hogy szilárd, tartós tárgyakat készíts szabadra engedve a fantáziádat. Az egészen apró dolgoktól kezdve mint az ékszerek (!), a nagyonn kerti bútorokig is akár.

Miért jó hobbi hobbibetonból tárgyakat készíteni?

  • Tartós : A beton, ha jól készült tartós , erős és időjárásálló, így kerti dekorációkhoz és egyéb kültéri alkotásokhoz is tökéletes
  • Sokoldalú: Számos formában és méretben készíthetsz belőle mindenféle tárgyat
  • Költséghatékony: A beton viszonylag olcsó anyag
  • Egyedi: Minden betonból készült tárgy egyedi

Beton tálka, üvegekkel

Hogyan vágj bele?

Szükséges anyagok és eszközök

  • Hobbibeton: Különféle összetételű és finomságú hobbibeton kapható már, érdemes szétnézni attól függően, hogy milyen projektben gondolkozol. A hobbibeton por formában kapható és ahhoz, hogy dolgozni kezdj vele vízzel kell összekeverni (mindig olvasd el a csomagolást, mert a vízadagolás különböző mértékű lehet különböző termékeknél)
  • Szükséged lesz még keverőedényre és keverőeszközre: Ez nagyjából bármi lehet amit nem sajnálsz.  A beton és a víz összekeveréséhez.
  • Öntő formák: Már rengetegféle öntőforma kapható (váza, tálca, satöbbi) ezek általában szilikonnól vagy műanyagból vannak. De ha van hozzá kedved és érzéked, készíthetsz  házilag is formát, amelyekbe a betonkeveréket öntöd.
  • Védőfelszerelés: Védőkesztyű ajánlott

Beton gömb virágtartó pozsgás növényekkel

Alapvető lépések hobbibeton tárgyak készítéséhez

Tervezés: Vélaszd ki, hogy milyen tárgyat készítesz (lentebb van néhány ötlet). Ehhez  szerezd be a  megfelelő formát.

Beton kikeverése
: Keverd össze a hobbibetont a csomagoláson jelzett arányban vízzel. Ügyelj arra, hogy sima, csomómentes keveréket kapj a végén. Keverheted kézzel is, vagy egy fakanállal, nagyobb mennyiségben pedig érdemes egy fúróba keverőszárat fogni, és azzal dolgozni.

Öntés:  A formát érdemes öntés előtt beolajozni mindenhol,hogy könnyen ki tudd szedni a végén. Öntsd a keveréket a formába, majd érdemes enyhén ütögetni, rázogatni, hogy ne maradjanak légbuborékok a kész termékben. (kivéve ha ez a cél 🙂 )
Amennyiben nagyobb tárgyakban szeretnél készíteni, érdemes arra gondolni, hogy a betont erősíteni kell, hogy ne törjön elkönnyen. Ehhez különféle anyagokat hasznának, mint pl a fémháló (akárcsak az építkezéseken, csak kicsiben) esetleg üvegszál stb.

Szárítás: Hagyd, hogy a beton megszilárduljon. Ez általában 24-48 órát vesz igénybe, attól függően, hogy mekkora a tárgy.

Végső lépések : Miután a beton megszilárdult és kiszetted a formából finomíthatod a felületet csiszolással (akár polírozással is), és szükség esetén festheted vagy lakkozhatod is a tárgyat

 

Tippek és ötletek

Textúrák hozzáadása: A hobbibeton öntőformába helyezett különféle textúrákkal tudsz variálni a tárgy végső kinézetén. Például rakhatsz bele,  leveleket, csipkét vagy más anyagokat is amivel érdekes formavilágot hozhatsz létre a betonfelületen.

Színezés: A betonkeverékhez adott pigmentporokkal vagy festékkel színezheted az alkotásaidat. Sőt használhatsz akár vékny arany fóliát is, ami megint csak egy különleges színezetet ad a végső terméknek.

Funkcionalitás: Hozz létre olyan tárgyakat amelyek nem csak dekoratívak, hanem hasznosak is, mint például gyertyatartók (önthetsz saját gyertyát is bele) , virágcserép vagy ékszerek.

Kezdő projektek

Virágcserép és kaspók: Legegyszerűbb, de stílusos tárgyak, amelyek jól mutatnak bármilyen otthonban vagy kertben

Gyertyatartók: Különböző méretű és formájú gyertyatartók készíthetők, akár teáscsészéhez illő kis mérettől egészen nagyobb, oszlopgyertyákhoz való méretig

Dísztárgyak: Kisebb dekorációs elemek, mint például szobrok, figurák vagy geometrikus díszek

Középhaladó Projektek

Ékszerek: Medálok, gyűrűk, fülbevalók vagy karkötők, amelyek egyedi megjelenést kölcsönöznek

Fali dekorációk: fali díszek, amelyekkel egyedi hangulatot teremthetsz otthonodban

Kulcstartók: Praktikus, mégis személyre szabott tárgyak, amelyek remek ajándékok lehetnek

Betonból készül medál - ékszer

Haladó projektek

Bútorok: Kis méretű asztalok, padok vagy polcok, amelyek különleges karaktert adnak a térnek

Kerti dekorációk: Madáritatók, napóra vagy akár kerti szobrok, amelyekkel kerted egyedi arculatot kap

Lámpatestek : Betonból készült lámpabúrák vagy más világítási elemek, amelyek modern, ipari hangulatot visznek a helyiségbe

Betonból készült lámpatestek

Összefoglalás

A hobbibetonból készült tárgyak egyediek, tartósak  és nagyon egyszerű őket elkészíteni, akár ajándékba vagy csak a lakás és kert díszítésére. Ez egy tökéletes kreatív hobbi kezdőknek is, a sikerélmény garantált!

“Hobbibeton – Kreatív projektek betonból” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Már régóta nézegetem a hobbibetont, ez a cikk megadta a szükséges lökést! Elsőként egy sor beton ékszert tervezek készíteni 😀

    Válasz
  2. Srácok, ki mivel vágja a már kész beton formát, ha szükség van rá? Valaki próbálta ezt az aldis korongos megoldást?

    Válasz

Szólj hozzá!