Gyertyaöntés – Saját gyertyával a láng is máshogy ég!

A gyertyakészítés –

A gyertyaöntés ősi mesterség, amely az idők kezdetén praktikai okokból volt fontos. A modern korokban a gyertyaöntés egyre népszerűbbé vált , mint hobbi, amely lehetőséget ad arra, hogy saját, egyedi gyertyákat készíts, legyen szó otthoni dekorációról, ajándékokról vagy a wellness és a meditáció eszközeiről.
Az otthoni gyertyaöntés nem csak kreatív kikapcsolódást nyújt, hanem lehetőséget ad arra is, hogy személyre szabott illatokkal és színekkel töltsd meg otthonod.

Erdei témás gyertyák

A gyertyakészítés történelme

Ősi Kezdetek

Az első gyertyák valószínűleg Kínában készültek, i. e. 200 körül, méhviaszból és rizspapírból. Az ókori Egyiptomban és Rómában is használtak már gyertyaszerű fényforrásokat, amelyeket főként állati zsírból (többnyire juh vagy marhazsírból) készítettek, és növényi szálakkal láttak el kanóc gyanánt.

Középkor

A középkorban a gyertyák már széles körben elterjedtek Európában, főként vallási ceremóniák és otthoni világítás céljára.
Ebben az időszakban a méhviaszt kezdték el használni, amely tisztább és kevésbé füstös lángot eredményezett, mint az állati zsír. A méhviaszgyertyák azonban drágák voltak, így leginkább a templomokban és a gazdagok használták.

19. Század

A 19. század hozta el a gyertyakészítés jelentős fejlődését a paraffin viasz felfedezésével, ami olcsó és bőséges alapanyagot jelentett.
A paraffin viasz tisztább égést és hosszabb égési időt tett lehetővé, ezzel forradalmasítva a gyertyagyártást és elérhetővé téve a szélesebb néptömegek számára is.

Napjainkban

A 20. század elején az elektromos világítás elterjedésével a gyertyák használata visszaesett, de sosem tűntek el teljesen. A gyertyák inkább dekoratív célokat kezdtek szolgálni A késő 20. és a 21. században a gyertyaöntés újra népszerű hobbi lett.

Miért jó a gyertyát készíteni?

  • Személyre szabott: Választhatsz különböző formákat, színeket és illatokat, hogy teljesen egyedi gyertyákat hozz létre
  • Relaxáció: A gyertyaöntés folyamata meditatív és nyugtató folyamat
  • Kreativitás: A végtelen design lehetőségek és technikák révén fejlesztheted kreatív készségeidet
  • Egyedi ajándék: Az otthon készült gyertyák személyes ajándékok lehetnek szeretteid számára

Különleges formájú színes gyertyák

Hogyan vágj bele?

Alapanyagok és eszközök

Szükséged lesz hozzá néhány dologra, úgy mint:

  • Gyertyaviasz: Sokféle viasz közül választhatsz (Lentebb részletezem), mint a paraffin, a szója, a méhviasz vagy a pálma viasz
  • Kanóc: A kanóc mérete és típusa befolyásolja a gyertya égését. Különböző vastagságok és anyagok közül válogathatsz
  • Olvasztótál, lábos: A viasz olvasztásához szükséges egy egyszerű fémedény is
  • Formák: Szilikon, fém vagy más alapanyagú formák, amelyek meghatározzák a gyertya alakját
  • Illóolajok vagy illatanyagok: Személyre szabhatod a gyertyáid illatát különböző olajokkal. Használj természetes anyagokat!
  • Színezékek: Speciális gyertyaszínezékek segítségével bármilyen színűre készítheted a gyertyáidat

Milyen viasz jó a gyertaöntéshez?

Paraffin Viasz

  • Előnyök: A paraffin viasz a leggyakrabban használt gyertyaviasz, olcsó és, könnyen hozzáférhető. Jól keveredik színezékekkel és illatokkal.
  • Hátrányok: Mivel kőolajszármazék, környezeti aggályok merülhetnek fel a használata kapcsán, koromképződést okozhat az égés során.

Szójaviasz

  • Előnyök: A szójaviasz egy megújuló forrásból származó, környezetbarát opció, amely kevésbé termel koromot és hosszabb az égési ideje.
    Jól működik illatanyagokkal és tisztábban ég mint a paraffin.
  • Hátrányok: Általában drágább, mint a paraffin, valamint melegebb szoba hőmérsékleten könnyebben olvadhat, ami tárolási kihívásokat jelenthet.

Méhviasz

  • Előnyök: A méhviasz teljesen természetes, nem toxikus és hipoallergén, gyönyörű, természetes mézes illattal. Nagyon tiszta égést biztosít és nem termel koromot.
    Antiallergén tulajdonságokkal rendelkezik, ami különösen alkalmas érzékenyebb emberek számára.
  • Hátrányok: Viszonylag drága és nem mindig keveredik jól a mesterséges illatanyagokkal.

Pálmaviasz

  • Előnyök: A pálmaviasz egy másik megújuló, természetes viasz, amely szintén hosszú égési időt és jó illatmegőrző képességet kínál.
  • Hátrányok: A pálmaviasz termelése környezeti aggályokat vethet fel, különösen az esőerdők irtásával kapcsolatban.

Kókuszviasz

  • Előnyök: A kókuszviasz gyakran dicsérik kiváló illatmegőrző tulajdonságai és alacsony olvadáspontja miatt, ami simább és tisztább égést eredményez.
    Gyakran keverik más viaszokkal
  • Hátrányok: Hasonlóan a szójaviaszhoz, a kókuszviasz is drágább mint a paraffin

Hold formájú különleges gyertya

A gyertyahasználat kockázatai

Mindamellet, hogy a gyertyakészítés és használat jó hobbi, érdemes megemlíteni, hogy lehetnek kockázatai is, amiket érdemes megfontolni. (mindamellett, hogy ne gyűjtsuk fel a függönyt véletlenül)

A gyertyák égése során különböző káros anyagok kerülhetnek a levegőbe, ami az egészségre is hatással lehet.Ezek a kockázatok nagyban függnek a gyertya alapanyagától, az illatanyagoktól és a használat módjától.

Paraffin viasz

A paraffin egy kőolaj-származék, és az égésekor finom részecskéket és káros vegyületeket, mint például toluolt és benzolt bocsáthat ki. Ezek a vegyületek hosszú távú kitettség esetén légzőszervi problémákat okozhatnak, és hozzájárulhatnak a beltéri levegő szennyezettségének emelkedéséhez.

Illatanyagok és színezékek

Néhány mesterséges illatanyag és színezőanyag, amelyet gyertyákban használnak, irritálhatja a légutakat, különösen asztmás vagy allergiás embereknél.
Inkább olyan gyertyákat csinálj,  amelyekbe természetes illóolajokat és színezékeket keversz.

Égési termékek

Minden égési folyamat, beleértve a gyertyák égését is, szén-dioxidot és vízgőzt termel, amely normál körülmények között nem káros. Azonban a rosszul égő kanóc vagy a túlzott koromképződés további szennyeződéseket jelentenek a levegőben.

Megelőzési tippek

  • Jó szellőztetés: Mindig gondoskodj megfelelő szellőztetésről gyertya égetésekor
  • Kanóc mérete: Rövidre vágott kanóc csökkentheti a koromképződést
  • Természetes anyagok: Készíts természetes viaszokból és illóolajokból készült gyertyákat

A gyertya formák típusai

A gyertyaöntés során különböző forma és elkészítési technika áll rendelkezésre, amelyek változatos megjelenésű és funkciójú gyertyák készítését teszik lehetővé.

Gyertyaformák

Pillér gyertyák: Általában henger alakúak és önmagukban megállnak , nem igényelnek külön tartót. Ezeket vastagabb kanóccal készítik, a hosszabb égési idő miatt

Tégelyes gyertyák: Különböző méretű és formájú edényekben, például üvegekben vagy kerámiákban szokták önteni.
Maga az edény nem csak dekoratív elem, hanem a viasz összegyűjtésére is szolgál az égés során

Votív gyertyák: Kis méretű, általában henger alakú gyertyák, amelyeket kis tartókban helyeznek el. Gyorsan égnek le

Tealight gyertyák: Kicsi, lapos, kör alakú gyertyák, amelyek általában fémtartóban készülnek. Ezek a tipikus IKEÁS gyertyák a mű illattal.

Díszgyertyák: Egyedi formákban és méretekben készülnek , akár állatfigurák, virágok vagy bármi más kreatív formában.
Ezeket gyakran szilikonformákban öntik ki.

A gyertyáidhoz készíthetsz egyedi gyertyatartót betonból, gyere nézd meg.

Színes hajtogatott méhviasz gyertya

A Gyertyaöntés lépései

Az öntési folyamat néhány lépésben:

  1. Viasz Olvasztása: Olvaszd meg a viaszt vízfürdőben,vagyis soha ne direkt lángon forrald. Ügyelj rá , hogy ne forrjon fel
  2. Illat és szín hozzáadása: Amikor a viasz megolvadt, keverd hozzá az illóolajokat és a színezéket, amennyiben szeretnéd
  3. Kanóc elhelyezése: Helyezd a kanócot a forma közepére, biztosítva, hogy egyenesen álljon. Általában a kanóc végét rögzíteni szokták, hogy ne essen bele a formába
  4. Viasz öntése: Óvatosan öntsd a viaszt a formába, majd hagyd teljesen megszilárdulni. Ez több óra is lehet
  5. Hűtés , formából kiszedés: Hagyd a gyertyát teljesen kihűlni, mielőtt eltávolítanád a formából
  6. Nézd meg képekkel és meríts ötleteket itt

További gyerkaszítési technikák

Öntés: A leggyakoribb módszer, ahol az olvasztott viaszt formákba öntik, és hagyják megszilárdulni. A formák eltávolítása után a gyertya kész is.

Mártás: Főként hosszúkás, vékony gyertyák készítéséhez használják. A kanócot többször is belemerítik az olvasztott viaszba, így építve fel a gyertya vastagságát.

Hengerelés: Méhviaszból készült lapokat használnak, amelyekbe kanócot helyeznek, majd felgöngyölítik őket. Ez a technika gyors és egyszerű, különösebb szerszámok nélkül elvégezhető.

Öntőforma nélküli öntés: Egyes díszgyertyák esetében a viasz közvetlenül a kívánt alakra önthető vagy kézzel formázható, miután kissé megszilárdult, de még formázható állapotban van.

Rétegezés: Többféle színű viasz rétegezésével készülnek, lehetővé téve a lenyűgöző ,többrétegű gyertyák elkészítését.

Koponya formájú színes gyertya

Hasznos weboldalak gyertya készítés témakörben

Ezek az oldalak segíthetnek abban, hogy elkezdj a gyertyaöntés világában, tanácsokkal szolgálnak az anyagok és technikák kiválasztásához,
valamint ötleteket adnak az egyedi gyertyák tervezéséhez.

Hasznos Videó

Összeségében

A gyertyaöntés alpavetően egyszerű de annál kreatívabb hobbi. Néhány apróság szükséges, hozzá és máris belevághatsz minden nehézség nélkül, akár még egy kis pénzt is kereshetsz vele. Ha érdekel még hasonlóan egyszerű színes hobbi, esetleg nézd meg a szappankészítést.

“Gyertyaöntés – Saját gyertyával a láng is máshogy ég!” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!