Meteorzsonglőrködés – Egy igen látványos hobbi

Mi az a meteorzsonglőrködés? –

A „meteor juggling” vagy meteorzsonglőrködés egy különleges zsonglőrködési forma, amely hagyományosan a kínai harcművészetkből ered, és kicsit asonlít a nunchaku használatához.
A meteor esetében egy-egy hosszú kötél vagy lánc (vagy gumi) végein speckó súlyok vannak, és a zsonglőr ennek pörgetésével csinál látványos mintákat és trükköket.

A meteorzsonglőrködés űzése nemcsak lenyűgöző mutatványok elsajátítását teszi lehetővé, hanem kiválóan fejleszti a koordinációt, az egyensúlyérzéket és a testtudatosságot is.

Honnan ered a meteor?

A meteorzsonglőrködés egy ősi művészet, amely az évek során számos kultúrában megjelent, leginkább azonban a kínai harcművészetekkel és a cirkuszi előadások közben találkozhatott vele az ember. Manapság a tűzszonglőrők igen népszerűek különböző zenés rendezvényeken, fesztiválokon, a különleges mozgásukkal és ámulatba ejtő trükkjeikkel.

A meteorzsonglőrködés alapjai

A meteorzsonglőrködés alapjait bárki elsajátíthatja, aki rendelkezik egy kis türelemmel és kitartással. Egy alap készlet beszerzése nem jelenthet akadályt (sőt sokan saját maguknak gyártanak ilyen eszközt), rengeteg féle változatban lehet már kapni ezeket.
Természetesen van gyerekeknek szánt verzió is.

Az alapvető trükkökek viszonylag gyorsan el lehet sajátítani, majd  fokozatosan lehet haladni a nehezebb és látványosabb mutatványok felé.
A gyakorlás során különös figyelmet kell fordítani a biztonságra, mivel a súlyok és a pörgetés sérüléseket vagy környezetedben kárt okozhatnak.

Zsonglőr meteorok fajtái

A meteorzsonglőrködésben használt eszközök, amelyeket gyakran „poik” vagy „meteorok” néven is neveznek (a kettő nem ugyanaz) , számos formában és anyagból készülhetnek.
Ezek a változatok különböző súlyúak,különböző töltelék lehet bennük,  a kötelek mérete is változhat,illetve más-más rugalmassági jellemzőkkel is rendelkeznek, amelyek befolyásolhatják a zsonglőrködés stílusát és technikáját.

Hagyományos meteorok

Leggyakrabban egy egyszerűbb kötél vagy lánc, amelynek mindkét végén súlyok vannak.
Ezek a meteorok a hagyományos kínai harcművészeti eszközökön alapulnak, és gyakran használják őket alap és középszintű trükkök gyakorlására.

Ledes meteorok

A fesztiválok nagyágyúi, különösen népszerűek éjszakai vagy sötét környezetben. Kisebb nagyobb gömb vagy rúd ,műanyag / könnyűfém súlyok vannak a kötelek végén, ami led világítással van preparálva. Zseniálisan látványos vizuális előadások részeként szokták használni.

Tűzmeteorok

Fém súlyok, amelyekre tűzálló anyagot erősítenek, majd gyúlákony folyadékba mártanak, és meggyújtanak. Ezután jön a show!
Profi zsonglőrök használják, főként szabadtéri előadásokon. Nagyfokú óvatosságot és előkészületeket igényelnek a tűzveszély miatt.

Gyakorló meteorok

Könnyű műanyag vagy gumi súlyokkal rendelkező meteorok, amiknek gumidarálékkal vagy más anyaggal vannak megtöltve.
Ideálisak kezdők számára, mivel csökkentik a sérülés kockázatát gyakorlás közben.

Miért jó hobbi a meteorozás 

A meteorzsonglőrködés számos előnnyel jár, többek között javítja a testtudatosságot, az egyensúlyérzéket, a koordinációt, valamint a koncentrációs képességet.
Mindemellett egy rendkívül szórakoztató és látványos hobbi, amellyel könnyen kivívhatod a figyelmet és az elismerést.
A legnagyobb kihívást azonban a technikák elsajátítása és a folyamatos gyakorlás jelenti, ami elengedhetetlen a fejlődéshez. Ha túl nehéznek tűnik de tetszenek a hasonló trükkös hobbik, akkor nézd meg a tollpörgetést is !

“Meteorzsonglőrködés – Egy igen látványos hobbi” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!