Florárium – A természet üvegbe zárva

Mi a florárium –

A florárium, üvegbe zárt mini növénytársítások, szemetgyönyörködtető kompozíciók, amik nagyon klasszul néznek ki bármilyen lakásban.
Ezen apró ökoszisztémák nem csak dekoratív elemként szolgálnak, hanem lehetőséget biztosítanak arra is, hogy közelebbről megteapasztald a növények gondozását,miközben nem annyira melós hobbi mint egy nagy kert üzemeltetése.

A Florárium eredete

A florárium, más néven üvegkert (ha van benne más élőlény is akkor inkább terrárium), a viktoriánus korszakban vált népszerűvé, amikor az utazók egzotikus növényeket hoztak haza, és módot kerestek arra, hogy azokat az Egyesült Királyság hidegebb klímáján is gyönyörködhessenek ezekben.

Florárium nagyobb deko üvegben

Mi kell hozzá?

  • Üvegedény, kiszuperált terrárium, nagyobb befőttesüveg: Választhatsz zárt vagy nyitott edényt a floráriumod elkészítéséhez függően attól, hogy milyen típusú növényeket szeretnél majd benne tartani.
  • Alapanyagok:  kavics az aljzatra, aktívszén a vízelvezetés és a szagok ellen, valamint speciális földkeverék a növények számára.
  • Növények: Válassz olyan növényeket, amelyek jól érzik magukat magas páratartalom mellett, és hasonló fény- és vízigényűek, továbbá nem nőnek hatalmasra

A floráriumok előnyei

  • Dekoratív és szemet gyönyörködtető
  • Javíthatja a lakás levegőjének minőségét
  • Alacsony karbantartást igényel
  • Nem drága hobbi
  • Nagyobb gyerekeknek kítűnő választás

Florárium hengeres zárt üvegben

Mennyire nehéz a florárium készítése?

A floráriumok készítése és karbantartása tök egyszerű, így kezdőknek is ajánlott.A legfontosabb a megfelelő növényválasztás és az tárolód megfelelő elhelyezése.

Milyen növények mehetnek a floráriumba ?

A floráriumokba számos növényfajtát lehet helyezni , attól függően, hogy zárt vagy nyitott floráriumot készítesz. A népszerűek közül néhány:

Zárt floráriumokhoz ajánlott növények

  1. Fittonia : Kis, élénk színű levelei vannak, amelyek jól mutatnak a nedves, páradús környezetben.
  2. Selaginella : Párnaszerűen növekvő, zöld vagy arany színű növény, amely magas páratartalmat igényel.
  3. Neoregelia: Broméliafélék közé tartozó növény, amely élénk színű középső levelekkel rendelkezik és jól tűri a magas páratartalmat.
  4. Pilea : Kis, kerek levelei és kompakt növekedési formája ideálissá teszik kis floráriumok számára.
  5. Ficus pumila : Apró levelei és lassú növekedése miatt kedvelt választás.
  6. Moha: Különböző moha fajok, amelyek nedves környezetben virulnak és szép zöld alapot biztosítanak.

Nyitott floráriumokhoz ajánlott növények

  1. Pozsgások (succulentek ): Például Echeveria vagy Haworthia fajok, amelyek kevesebb öntözést igényelnek és jól tűrik a szárazabb környezetet.
  2. Tillandsia: Vízigényük az átlagosnál alacsonyabb, és képesek a levegőből tápanyagokat felvenni, így nem szükségesek a hagyományos talajban való elültetésük.
  3. Ceropegia woodii : Hosszú, lógó szárakkal rendelkező, apró szív alakú levelekkel díszített növény, amely jól mutat nyitott floráriumok szélén.
  4. Crassula ovata ‘Gollum’: Pozsgás növény, amely különleges, cső alakú levelekkel rendelkezik és jól alkalmazkodik a szárazabb környezethez.

Florárium dekorálása és kiegészítők

A floráriumok dekorálásához számos elemet lehet használni, amelyek nemcsak esztétikailag teszik vonzóbbá a kis üveges ökoszisztémád, de segíthetnek a növények helyzetének és a terrárium mikroklímájának optimalizálásában is. Ezek pl:

  • Kavicsok és színes kövek – Különböző méretű és színű kavicsokkal és kövekkel változatossá teheted a florárium aljzatát vagy akár kiemelhetsz vele bizonyos növényeket.
  • Dekoratív homok – Színes homok rétegekkel látványos vizuális hatást érhetsz el, különösen a nyitott floráriumokban.
  • Mohák – A moha nem csak dekoratív elemként szolgál, hanem segít a nedvesség megtartásában is, különösen a zárt floráriumokban.
  • Miniatűr figurák – Kicsi szobrok, állatfigurák vagy fantáziaelemek, mint tündérek vagy kis házikók,gombák mesebeli hangulatot kölcsönözhetnek a floráriumodnak.
  • Faágak és Gyökerek – Természetes faágak, kéregdarabok vagy gyökerek hozzáadásával struktúrát és természetes érzetet vihetsz a floráriumodba.
  • Kőzetek és ásványok – Különböző textúrájú és színű kőzetek, kristályok vagy ásványok .
  • Üveggyöngyök –  különleges vizuális effektet érhetsz el.
  • Kerámiák és kisméretű edények – Kis kerámiák, cserépdarabok vagy miniatűr edények hozzáadásával egyedi hangulatot teremthetsz.

Mini florárium

Piszkos anyagiak

A florárium készítés költségei a tároló fajtájától, méretétől, a választott növényektől és a dekorációs elemektől függően változhatnak. A nagyi 10literes savanyús befőttesüvegéve is elkezdheted, de nyilván szebb ha valami speciálisabb tárolót választasz.
Egy egyszerű florárium készítése körülbelül 5 000 – 15 000 forintba került, de ez az összeg nőhet, ha különlegesebb növényeket vagy díszítő elemeket választasz.

Összeségében

Florárium készítéssel nem csak otthonodat teheted szebbé, de a természettel is szorosabb kapcsolatot alakíthatsz ki. Ezek az üvegbe zárt kertek nem csak szépségükkel, hanem praktikumukkal is hódítanak, lehetővé téve a növények élvezetét anélkül, hogy nagy kertre vagy sok időre lenne szükség.

Szólj hozzá!