Parkour – Közel sem csak ugrabugra!

A parkour mint sportág –

A parkour egy dinamikus mozgásforma, amely a városi környezet mindenféle akadályainak leküzdésére összpontosít, kizárólag a test erejét és ügyességet kihasználva.
Ami még a mi generációnknak a közutálatnak örvendő szekrényugrás volt a tesiteremben az ma már a múlté!

Franciaországból indúlt útjára , ahol a 1980-as években vált divatossá, majd világszerte népszerűségre tett, az utóbbi időben leginkább a social médiának köszönhetően.
A parkour célja a folyamatosság a kijelölt úton való áthaladás során, legyen szó falak mászásáról, ugrásokról vagy egyéb akadályok leküzdéséről.

Miért a parkour?

  • Testi és szellemi kihívás: A parkour nemcsak fizikai, hanem szellemi kihívást is jelent
  • Szabadságérzet: Ez a sport egyfajta szabadságot nyújt a mozgásban, lehetővé téve a gyakorló számára, hogy felfedezze saját határait és túllépjen azokon
  • Közösség: A parkour közösség támogató és ösztönző, a gyakorlók megosztják egymással tudásukat és tapasztalataikat, rengeteg anyag fellelhető

Hogyan kezdjünk hozzá?

A parkourhoz nem szükséges speciális felszerelés,kényelmes szabadidő ruha és egy sima talpú cipő kezdésnek megteszi.

Természetesen már az ipar sem maradt le, így léteznek kimondottan parkour márkák, így lehet kapni melegítőket és cipőket is amit ehhez a sporthoz fejlesztettek ki.
Sőt, már beltéren is űzhető a sport, és ehhez különféle beltéri parkour akadályokat is gyártanak.

Az alábbi lépések segíthetnek a kezdésben:

  • Alaptechnikák elsajátítása: Kezd a parkour alaptechnikáinak gyakorlásával, mint az ugrás, mászás és gurulás, fejleszd az erőnléted!
  • További technikák amiknek nézz utána mindenképp: Precision Jump , Wall Run , Vaults , Roll
  • Biztonság: Mindig ügyelj a biztonságra, és kezdd a gyakorlást alacsony kockázatú környezetben
  • Csatlakozz csoportokhoz: Találj helyi csoportokat vagy edzéseket, ahol tapasztalt gyakorlóktól tanulhatsz
  • Informálódj – Nézzd meg a HOP honlapját:  Hall Of Parkour Hungary
  • Fokozatos fejlődés: Ne siess, haladj saját tempódban, és fokozatosan növeld a nehézségetPaurkorozo srác egy korlátról ugrik le

Mit fejleszt a parkour?

  • Fizikai állóképesség: Javítja az erőt, rugalmasságot, egyensúlyt és koordinációt
  • Szellemi erő: Fejleszti a problémamegoldó képességet és a döntéshozatalt stresszes helyzetekben
  • Önbizalom: A kihívások leküzdése és az új készségek elsajátítása növeli az önbizalmat

A Parkourban rejlő megfontolandó kockázatok

Sérülésveszély

Ez a tevékenység magas sérülési kockázattal jár, különösen kezdők esetében, ha még nem sajátítottad el teljesen a helyes technikákat vagy nem tudod megfelelően felmérni a kockázatokat

Elfogadottság

Nem minden városi környezet vagy közösség fogadja el a parkourt, és előfordulhat, hogy a gyakorláshoz való hozzáférés korlátozott (vagyis a túlvezérelt bizonsági őr úr elküld a halálba) . Bizonyos helyeken egyenesen tilos vagy jogi korlátozások alá esik, mert rongálsz állítólag.

Fizikai és Mentális Kihívások

Fizikailag és mentálisan is megterhelő lehet, ami frusztrációt és kimerültséget okozhat, különösen, ha valaki nehézségekbe ütközik az új mozdulatok elsajátításában vagy a félelmek leküzdésében.

Összességében

A parkour egy izgalmas és kihívásokkal teli tevékenység, amely lehetőséget fejleszteni magad és alkalmas a  testi-szellemi határok feszegetésére.
Ha extrém hobbikban utazol, akkor más adrenalindús sportok is remek kihívásokat nyújthatnak, pl nézd meg a  downhill kerékpározást itt.

Szólj hozzá!